Opinie
De Productowner, wie kent hem niet, en weet wat zij of hij (moet) doe(t)(n)
 Als ik thuis een klusje moet doen is de productowner meestal wel duidelijk. Traditioneel is dat natuurlijk je liefhebbende partner die al een lijstje met werkzaamheden (Hé dat lijkt op een backlog) voor je klaar heeft. Dan ga je maar aan de slag, met frisse tegenzin omdat je nut en noodzaak niet zo ziet, met het meest eenvoudige klusje waarvoor je de meeste waardering denkt te krijgen.
 Op mijn lijstje staat dan de was doen, de schuur opruimen, "even" de buitenverf controleren, ramen lappen (want zij durf niet op de trap), wat snoeien in de tuin, gras maaien en ga gezellig mee kleding kopen. Eigenlijk de gemiddelde lijst in een echtelijk relatie :).
 We komen er samen dan uit dat we eerst samen boodschappen gaan doen, staat niet op de lijst, en dan uiteindelijk op visite gaan waar ik op dat moment net TV had willen kijken. Net als ik denk "nou dat grasmaaien kan ik nu wel doen" komt je liefje erachter dat haar fiets met een lekke band saat en dat de ketting ook snel gerepareerd moet worden. Gadver, daar had ik nu net geen zin in.
 Maar 's avonds maakt ze voor mij een lekkere bk koffie met een koekje en zitten we beiden tevreden op de bank.

 Tot zover mijn interpretatie hoe een gemiddelde relatie, met een flinke overdrijving, werkt.

 Als je dit vertaald naar werk is de Productowner duidelijk maar zie je ook hoe wispelturig een Productowner kan zijn. Denk je net te snappen wat zij of hij wil, wil hij weer wat anders. Inderdaad het lijkt net je thuis-klusjes-lijst.
 Een productowner heeft alleen niet zijn eigen mening en visie maar moet veel meer ballen hoog houden en zorgen dat alle belangen goed worden vertegenwoordigd en op elkaar afgestemd. Voorwaar een lastige taak en dat terwijl de sscrummaster met zijn team "alleen maar" en goede en geprioriteerde backlog willen!

 Begrip van de kant van de scrummaster met zijn team én begrip van de Productowner met zijn problemen brengt beide tot elkaar en zorgt voor de best denkbare backlog en levert de meeste (business) value.

 Kijk ook een naar "Product-Owners-Manual"  op mijn Agile pagina onder het kopje "Naslag" of kopieer deze link in je browser https://onedrive.live.com/?authkey=%21AOdGCCEya08AlgI&id=113B93F99A44D673%216263&cid=113B93F99A44D673

Happyscrumming  Martin (c)
20180912
Reageren? mail martin@martinschuurman.nl ovm "Agile en Scrum"
 
Opinie & Privé
Meestal heb ik de Opnie nodig om een beetje van mij af te schrijven maar vooral als retrospective met mezelf.
In de leeslijst deze keer veel aandacht voor retrospectives. De retrospective of zelfreflectie is nodig om jezelf te verbeteren en te leren van "verbeteringen" die niet gewerkt hebben.

Ook een klein stukje privé in deze opinie.
Mijn vrouw en mijn grote liefde is ernstig ziek met een slecht vooruitzicht. Wat dit betekent is vooral dat mijn aandacht  niet altijd bij mijn werk en of Agile/Scrum/Devops zal zijn.
Maar blijf vooral links of andere leuke dingen sturen want die zijn te leuk om niet te noemen.

Waar deze stukjes over gaan is eigenlijk over hoe anderen naar Agile/Scrum/Scrummasters (soms) kijken. Ik zie het vooral als leuke stukjes voor zelfreflectie.

Happyscrumming  Martin (c)
20180829
Reageren? mail martin@martinschuurman.nl ovm "Agile en Scrum"
 
Kritiek, daar moet je mee om leren gaan
De scrummaster blijft in veel nieuws berichten een onderwerp om een mening over te hebben. Mijn favoriet is, zoals julli inmiddels weten Japke Douma. Zij is columniste van de NRC en plaatst regelmatig kritische en grappige stukjes over taal. Dat hierin dus ook Scrum en Agile voorbij komen is logisch.
Maar niet alleen Japke maakt zich druk over de "nieuwe" hype en het gebruik van Engels in onze taal. Er bestaat zelfs een heuse anti-beweging. Ook op het intranet van Polite heb ik al eens gereageerd toen iemand zich boos maakt over het gebruik van het Engels in ons taalgebruik.

Maar terug naar de scrummaster.
Het, misschien niet bij iedereen bekende, www.speld.nl wijdt nu een artikel aan het fenomeen scrummaster. Heel grappig maar ook leerzaam De bekende spiegel voorhouden dus. :)
Lekker stukje in het AD over het Agile werken, met de nodige sarcastische ondertoon, is ook leerzaam om te lezen.

Waar deze stukjes over gaan is eigenlijk over hoe anderen naar Agile/Scrum/Scrummasters (soms) kijken. Ik zie het vooral als leuke stukjes voor zelfreflectie.

Happyscrumming  Martin (c)
20180711
Reageren? mail martin@martinschuurman.nl ovm "Agile en Scrum"
 
Vertrouwen moet je leren
Agile, DevOps,Lean mooie kreten hoor maar in de praktijk blijkt dat hoe goed je team, zegt de scrummaster :), het ook doet de organisatie is er niet altijd klaar voor.
Naast management dat moet leren vertouwen op jou team moet jij ook leren dat transparantie naar management erg belangrijk is. Want hoe kan het management vertouwen geven als het niet weet wat de gevolgen ervan zijn, of dit vertrouwen terecht is en meer algemeen wat er nu eigenlijk wordt gerealiseerd?
Maar naast het management werken we vooral voor onze gebruikers. Juist die moeten kunnen vertrouwen op de transparantie en dat er gedaan wordt wat zij vragen en denken te hebben afgesproken. Natuurlijk passen we het de volgende sprint aan, maar waarom niet in 1 keer goed?
Kortom vertrouwen moet je verdienen maar het getuigt ook van goed leiderschap als dat vertrouwen, ondanks alle bedenkingen, wordt gegeven. Tenslotte zijn we een lerende organisatie, toch?

Groet Martin (c)
20180601
 
Er is zoveel meer dan alleen Agile of Waterval
Eigenlijk het boerenverstand weer een stapje verder.
In dit artikel is er een pleidooi om niet star een methode te volgen maar het beste te pakken uit methodes die voor jou, specifieke, situatie het beste passen.
Kan dat dan als je formeel kiest voor DevOps.? Ik denk van wel. omdat elke team zich constant wil verbeteren kan dit ook betekenen dat het team een specifieke route kiest die afwijkt van het "keurslijf". Prima toch want het resultaat telt.
Natuurlijk blijven de basisprincipes zoals kort cyclisch én continious delivery gehandhaafd.

Groet Martin (c)
20171116
 
De zelfsturende teams van Buurtzorg
LEAN maar dan in de thuiszorg. Wijkt dat dan niet heel erg af van wat wij in de ICT doen?
Nee, ik denk het niet. Ook hier blijkt werken in zelfstandige teams zo goed te werken dar er bijna vanzelf een bezuinigin mét uitstekende zorg uit komt. Is dat niet wat wij eigenlijk ook willen?
Dit artikel beschrijft hoe de Buurtzorg organsiatie dit succesvol heeft ingevuld met blije werknemers én klanten. Het kan dus wel.

Groet Martin (c)
20171110
 
Scrummen, agile werken – wat ís dat? Jeukwoorden 
Ik ben al een poosje fan van NRC columniste Japke Bouma. Zij schrijft in het NRC regelmatig over "Jeukwoorden" die op kantoor worden gebruikt.
In deze opinie wil ik je uitdagen eens te kijken naar jou eigen jeukwoorden. Hoe vaak gebruik jij een vage term, die je zelf ook niet helemaal begrijpt? :)
Kan het zijn dat ook jij je verstopt achter populaire jeukwoorden als Agile, Scrum DevOps of het ergste "in je kracht staan"?
Iets om over na te denken, en zo af en toe Japke te lezen in het NRC.

https://www.nrc.nl/search/?q=Japke+D-Bouma&sort=date

Groet Martin (c)
20171013
 
Agile, Continuous Delivery, Continuous Integration, DevOps, Uncategorized
Helemaal in de DevOps. Een heerlijk onbekende wereld  met bekende aspecten. In de lijst staan al meer dan 28 artikelen over DevOps en hoe meer ik er over lees hoe blijer ik wordt. O nee het lijkt niet op Agile/Scrum zoals we tot nu toe gewend zijn maar helaaml onbekend is het nu ook weer niet.

Groet Martin (c)
20171013