Opinie
Zwarte Piet
Nee, ik ga het zeker niet hebben ver de Goed Heiligman en zijn knechten, daar hou ik mij hier verre van.

In deze Opinie richt ik mij tot de Scrummaster die soms als kop-van-Jut of zwarte Piet gebruikt wordt.
Hoe kan het dat een Scrummaster, die de bewaker is van de scrumwaarden, de schuld krijgt van bijvoorbeeld niet werkende procedures, budget fouten of onduidelijke visie? Terwijl zij of hij zijn job naar eer en geweten uitvoerd? Waar kun je haar of hem dan van beschuldigen?

We zijn als organisatie, ik denk dat het niet alleen bij ons zo is, omgewenteld (lekker woord hé) van een typische waterval organisatie met een ICT die "wel weet wat de gebruikerwil" naar een organisatie die doet wat de gebruiker graag wil en dat samen met de gebruikers doet. Toch?
Natuurlijk is de inbreng van iedereen haar of zijn specifieke kennis en vaardigheden naar gelijkheid van groot belang.

We zijn in staat, aantoonbaar, dat het werken in sprints de gebruikers de mogelijkheid geeft om na elke sprint opnieuw te bepalen wat ze vanaf dat ogenblik wil. De wendbaarheid. De gebruikers krijgen veel sneller en veel preciezer waar zij om gevraagd hebben. Dat is toch lekker?

En een scrummaster die zorgt dat het DevOps of scrumteam dit op de juiste wijze toepast dan?
Het blijft bijzonder dat een scrummaster die vaak het gezicht van het team naar buiten is toch de "schuld" krijgt van een ontevreden organisatie. Maar het kan ook zijn dat wij , de scrummasters, ons toch teveel als projectmanager of projectleider gedragen of dat gedrag uitstralen.

Welk bedoel ik hiermee?
Kijk nog eens naar jezelf als je het gevoel hebt "overal" de schuld van te krijgen. Ben jij die vrouw of man die Scrummaster is maar misschien toch die verkeerde uitstraling geeft?
Laat jezelf geen zwarte Piet maken noch de kop-van-Jut, het is vaak onterecht maar even vaak ook onjuist. Probeer eens om jou omgeving te coachen in het eco-systeem dat we DevOps of of Agile noemen. Neem de moeite om uit te leggen en ook uit te dragen dat jij de bewaker bent van het Scrumproces het proces dat helpt bij het verkrijgen van dat wat waarde toevoegt aan de organisatie. Je bent de grote helper, samen met je team(s),  voor de vaak onzekere gebruiker en die wendbaar genoeg is om de warrige gedachtengang van de gebruikers in goede banen te leiden.


Happyscrumming  Martin (c)
20181122
Reageren? mail martin@martinschuurman.nl ovm "Agile en Scrum"
 
Hoe goed ben je nou eigenlijk beste Scrummaster?
Van een schilder, een huisschilder, kun je vrij eenvoudig zien of die vakkundig is of niet. Bladdert de verf er snel af of is hij veel eerder klaar dan je zou mogen verwachten dan is zijn werk waarschijnlijk niet zo goed.
Ook kun je naar referenties vragen of vakdiploma's.
Maar hoe je dat nu bij een  Scrummaster?
Op zijn CV staan een flink aantal gevolgde opleidingen, certificaten zijn er in overvloed het aantal opleidingsinstituten die claimen de beste te zijn en je op te leiden tot "de beste Scrumaster ooit". Maar hoe weet je nu of het holle frasen zijn of dat er echt iemand voor je staat die kennis van zaken heeft en de echte Scrummaster is?

Dagelijks ben ik bezig met mezelf te verbeteren en lees ik artikelen over het vak van Scrummaster. Ook kijk ik regelmatig de vakliteratuur na over onderwerpen die volgens mij een Scrummaster moeten interesseren. Maar is dat voldoende?
Naast het "uit je hoofd leren" van de Scrumguide is er nog zoveel meer! Bij het schrijven van deze Opinie heb ik me verdiept in vacatures en wat gevraagd wordt van een Scrummaster. Ik kom niet echt tot 1 beeld.

Hoe zit dat bij jou/jullie?  Weet jij hoe je nu aan de buitenwereld kunt laten zien dat je een terzake kundige Scrummaster bent met alle hard- en softskills?


Happyscrumming  Martin (c)
20181024
Reageren? mail martin@martinschuurman.nl ovm "Agile en Scrum"
 
De Productowner, wie kent hem niet, en weet wat zij of hij (moet) doe(t)(n)
 Als ik thuis een klusje moet doen is de productowner meestal wel duidelijk. Traditioneel is dat natuurlijk je liefhebbende partner die al een lijstje met werkzaamheden (Hé dat lijkt op een backlog) voor je klaar heeft. Dan ga je maar aan de slag, met frisse tegenzin omdat je nut en noodzaak niet zo ziet, met het meest eenvoudige klusje waarvoor je de meeste waardering denkt te krijgen.
 Op mijn lijstje staat dan de was doen, de schuur opruimen, "even" de buitenverf controleren, ramen lappen (want zij durf niet op de trap), wat snoeien in de tuin, gras maaien en ga gezellig mee kleding kopen. Eigenlijk de gemiddelde lijst in een echtelijk relatie :).
 We komen er samen dan uit dat we eerst samen boodschappen gaan doen, staat niet op de lijst, en dan uiteindelijk op visite gaan waar ik op dat moment net TV had willen kijken. Net als ik denk "nou dat grasmaaien kan ik nu wel doen" komt je liefje erachter dat haar fiets met een lekke band saat en dat de ketting ook snel gerepareerd moet worden. Gadver, daar had ik nu net geen zin in.
 Maar 's avonds maakt ze voor mij een lekkere bk koffie met een koekje en zitten we beiden tevreden op de bank.

 Tot zover mijn interpretatie hoe een gemiddelde relatie, met een flinke overdrijving, werkt.

 Als je dit vertaald naar werk is de Productowner duidelijk maar zie je ook hoe wispelturig een Productowner kan zijn. Denk je net te snappen wat zij of hij wil, wil hij weer wat anders. Inderdaad het lijkt net je thuis-klusjes-lijst.
 Een productowner heeft alleen niet zijn eigen mening en visie maar moet veel meer ballen hoog houden en zorgen dat alle belangen goed worden vertegenwoordigd en op elkaar afgestemd. Voorwaar een lastige taak en dat terwijl de sscrummaster met zijn team "alleen maar" en goede en geprioriteerde backlog willen!

 Begrip van de kant van de scrummaster met zijn team én begrip van de Productowner met zijn problemen brengt beide tot elkaar en zorgt voor de best denkbare backlog en levert de meeste (business) value.

 Kijk ook een naar "Product-Owners-Manual"  op mijn Agile pagina onder het kopje "Naslag" of kopieer deze link in je browser https://onedrive.live.com/?authkey=%21AOdGCCEya08AlgI&id=113B93F99A44D673%216263&cid=113B93F99A44D673

Happyscrumming  Martin (c)
20180912
Reageren? mail martin@martinschuurman.nl ovm "Agile en Scrum"
 
Opinie & Privé
Meestal heb ik de Opnie nodig om een beetje van mij af te schrijven maar vooral als retrospective met mezelf.
In de leeslijst deze keer veel aandacht voor retrospectives. De retrospective of zelfreflectie is nodig om jezelf te verbeteren en te leren van "verbeteringen" die niet gewerkt hebben.

Ook een klein stukje privé in deze opinie.
Mijn vrouw en mijn grote liefde is ernstig ziek met een slecht vooruitzicht. Wat dit betekent is vooral dat mijn aandacht  niet altijd bij mijn werk en of Agile/Scrum/Devops zal zijn.
Maar blijf vooral links of andere leuke dingen sturen want die zijn te leuk om niet te noemen.

Waar deze stukjes over gaan is eigenlijk over hoe anderen naar Agile/Scrum/Scrummasters (soms) kijken. Ik zie het vooral als leuke stukjes voor zelfreflectie.

Happyscrumming  Martin (c)
20180829
Reageren? mail martin@martinschuurman.nl ovm "Agile en Scrum"
 
Kritiek, daar moet je mee om leren gaan
De scrummaster blijft in veel nieuws berichten een onderwerp om een mening over te hebben. Mijn favoriet is, zoals julli inmiddels weten Japke Douma. Zij is columniste van de NRC en plaatst regelmatig kritische en grappige stukjes over taal. Dat hierin dus ook Scrum en Agile voorbij komen is logisch.
Maar niet alleen Japke maakt zich druk over de "nieuwe" hype en het gebruik van Engels in onze taal. Er bestaat zelfs een heuse anti-beweging. Ook op het intranet van Polite heb ik al eens gereageerd toen iemand zich boos maakt over het gebruik van het Engels in ons taalgebruik.

Maar terug naar de scrummaster.
Het, misschien niet bij iedereen bekende, www.speld.nl wijdt nu een artikel aan het fenomeen scrummaster. Heel grappig maar ook leerzaam De bekende spiegel voorhouden dus. :)
Lekker stukje in het AD over het Agile werken, met de nodige sarcastische ondertoon, is ook leerzaam om te lezen.

Waar deze stukjes over gaan is eigenlijk over hoe anderen naar Agile/Scrum/Scrummasters (soms) kijken. Ik zie het vooral als leuke stukjes voor zelfreflectie.

Happyscrumming  Martin (c)
20180711
Reageren? mail martin@martinschuurman.nl ovm "Agile en Scrum"
 
Vertrouwen moet je leren
Agile, DevOps,Lean mooie kreten hoor maar in de praktijk blijkt dat hoe goed je team, zegt de scrummaster :), het ook doet de organisatie is er niet altijd klaar voor.
Naast management dat moet leren vertouwen op jou team moet jij ook leren dat transparantie naar management erg belangrijk is. Want hoe kan het management vertouwen geven als het niet weet wat de gevolgen ervan zijn, of dit vertrouwen terecht is en meer algemeen wat er nu eigenlijk wordt gerealiseerd?
Maar naast het management werken we vooral voor onze gebruikers. Juist die moeten kunnen vertrouwen op de transparantie en dat er gedaan wordt wat zij vragen en denken te hebben afgesproken. Natuurlijk passen we het de volgende sprint aan, maar waarom niet in 1 keer goed?
Kortom vertrouwen moet je verdienen maar het getuigt ook van goed leiderschap als dat vertrouwen, ondanks alle bedenkingen, wordt gegeven. Tenslotte zijn we een lerende organisatie, toch?

Groet Martin (c)
20180601
 
Er is zoveel meer dan alleen Agile of Waterval
Eigenlijk het boerenverstand weer een stapje verder.
In dit artikel is er een pleidooi om niet star een methode te volgen maar het beste te pakken uit methodes die voor jou, specifieke, situatie het beste passen.
Kan dat dan als je formeel kiest voor DevOps.? Ik denk van wel. omdat elke team zich constant wil verbeteren kan dit ook betekenen dat het team een specifieke route kiest die afwijkt van het "keurslijf". Prima toch want het resultaat telt.
Natuurlijk blijven de basisprincipes zoals kort cyclisch én continious delivery gehandhaafd.

Groet Martin (c)
20171116
 
De zelfsturende teams van Buurtzorg
LEAN maar dan in de thuiszorg. Wijkt dat dan niet heel erg af van wat wij in de ICT doen?
Nee, ik denk het niet. Ook hier blijkt werken in zelfstandige teams zo goed te werken dar er bijna vanzelf een bezuinigin mét uitstekende zorg uit komt. Is dat niet wat wij eigenlijk ook willen?
Dit artikel beschrijft hoe de Buurtzorg organsiatie dit succesvol heeft ingevuld met blije werknemers én klanten. Het kan dus wel.

Groet Martin (c)
20171110
 
Scrummen, agile werken – wat ís dat? Jeukwoorden 
Ik ben al een poosje fan van NRC columniste Japke Bouma. Zij schrijft in het NRC regelmatig over "Jeukwoorden" die op kantoor worden gebruikt.
In deze opinie wil ik je uitdagen eens te kijken naar jou eigen jeukwoorden. Hoe vaak gebruik jij een vage term, die je zelf ook niet helemaal begrijpt? :)
Kan het zijn dat ook jij je verstopt achter populaire jeukwoorden als Agile, Scrum DevOps of het ergste "in je kracht staan"?
Iets om over na te denken, en zo af en toe Japke te lezen in het NRC.

https://www.nrc.nl/search/?q=Japke+D-Bouma&sort=date

Groet Martin (c)
20171013
 
Agile, Continuous Delivery, Continuous Integration, DevOps, Uncategorized
Helemaal in de DevOps. Een heerlijk onbekende wereld  met bekende aspecten. In de lijst staan al meer dan 28 artikelen over DevOps en hoe meer ik er over lees hoe blijer ik wordt. O nee het lijkt niet op Agile/Scrum zoals we tot nu toe gewend zijn maar helaaml onbekend is het nu ook weer niet.

Groet Martin (c)
20171013